Güneş, bize bütün ihtiyaçlarımız için lazım olandan çok daha fazla enerji üretiyor. Güneşin sadece 1 saatte ürettiği enerjiyi tam olarak değerlendirebilmiş olsak, tüm dünyaya bir yıl yetebilir. Bütün mesele üretilen bu enerjinin verimli kullanılması. Peki Güneş Benzini bu arayışların bir çözümü olabilir mi?
Güneş benzini, güneş enerjisi kullanılarak elde edilen sentetik bir yakıt. Bu benzine genelde sentetik gaz denir. Güneş benzini üretmenin çeşitli yolları mevcut. Bu yöntemlerin hepsiyle normal benzinden daha ucuz yakıt üretilememesine rağmen, bazı teknolojilerle gelecekteki araçlarda kullanılabilecek güneş benzini üretilebilir.
Güneş Benzini Nasıl Üretilir?
Bu yöntemlerden birine göre güneş benzini üretmek için, tahıl veya tahta kıymıklarından meydana gelen biyokütle buharlaşana kadar ısıtılıyor. Gazlaştırma denilen bu işlem sırasında biokütle bir depoya dolduruluyor ve bir reaktör güneş enerjisi ile 1093.3 dereceye kadar ısıtılıyor. Biokütle buharlaştığında hidrojen karbonmonoksit açığa çıkıyor sentetik gaza dönüştürülüyor.
Tamamıyla güneş enerjisi ile üretilmenin yanında güneş benzinin diğer artısı, çok düşük karbon emisyonuna sahip olması. Biokütle çok yaşlı (genelde birkaç yıllık oluyorlar) olmadığı için , fosil yakıtlar kadar karbon içermiyor; dolayısıyla motorlarda kullanıldığında da fazla karbonmonoksit yaymıyor.
Ne yazık ki güneş benzini üretimi için kullanılan tüm yöntemler maddi açıdan verimli değil. Mesela ayna ve yoğunlaştırılmış ışık kullanılarak demiroksit halkalarından sentetik gaz üretilen bir sistemde 3,8 lt gaz 10$’a mal olurken, biokütleyi gazlaştırarak gaz elde edilen sistemde 3,8 lt gaz 2$’a mal oluyor. Araştırmacılar büyük miktarda sentetik gazı düşük maliyetle üretmeyi başarırlarsa, fosil yakıt bağımlılığımız azalır, kendimize ve çevremize daha az zarar vermiş oluruz.