Kaliforniya UBERin Sürücüsüz Araçlarını Trafikten Menetti. UBER bir hafta önce San Francisco sokaklarında dolaşıma soktuğu sürücüsüz araçlarını Kaliforniya Trafik Dairesi ile yaşanan bir anlaşmazlıktan dolayı geri çekti. Trafik Dairesinin 16 aracı trafikten men etmek için kullandığı yöntem çok basit. Plakaları iptal et! Eşzamanlı olarak Trafik Dairesi Şefi Jean Shiomoto, UBER’e robot arabaların tekrar trafiğe çıkabilmesi için gerekli izinleri almasında bizzat yardımcı olacağını açıkladı. İlginç olan, anlaşmazlıkta tam bu noktadan kaynaklanıyor. UBER araçları için özel izin almak istemiyor. UBER’in Robot araçlar programı sorumlusu Anthony Levandowski , araçların trafiğe çıkabilmesi için araçta bir şoförün olmasının istendiğini belirtti. Bu çalışanın yolculuğu takip etmesi ve ihtiyaç durumunda müdahale etmesi isteniyor.
UBER Neden Lisans Almak İstemiyor?
Bu durumda sürücüsüz araç kullanmanın bir anlamı olmuyor. Trafik Dairesi ise araçların trafikte sürücüsüz seyrettiklerini ve Google, Mercedes ve Baidu gibi 20 işletmenin daha bu kurallara uyarak izin aldıklarını açıkladı. Lisans alındığında araçların karıştığı kazalar ve araçların yazılımının devre dışı kaldığı durumlarla ilgili rakamlar resmi makamlara bildirilmek zorunda. UBER’in bu lisansları almaya yanaşmamasının sebepleri hakkında çeşitli spekülasyonlar var. Listenin en başında UBER’in elindeki bilgileri paylaşmak istememesi.
UBER Nedir?
Kişisel araç sahiplerini taksici olmaya dönüştüren mobil uygulama. Bir çok ülkede taksicilerin protestosu ile karşılaşmış ve yasadışı uygulamalara zemin hazırlamakla suçlandı. San Fransico merkezli şirketin uygulaması bugün dünyanın birçok ülkesinde yaygın şekilde kullanılıyor. 2009 yılında kurulan şirket, 2015 yılı itibarıyle 15 milyar dolarlık bir gelire sahip olması bekleniyor. Ar-ge çalışmaları ile birlikte sürücüsüz (otonom) araç teknolojisinde ilerlemeler kat eden UBER, 2016 yılında sürücüsüz araçlarla hizmet vermeye başladı. Benzer projelere sahip birçok ek uygulama UBER sonrasında Playstore ve Appstore da yerini aldı. Türkiye’de bilinen markalar arasında Blablacar yer alıyor.