11.3 C
Ankara
Salı, Nisan 23, 2024

Motorlu Taşıtlar Vergisi ( MTV) Nedir ?

Trafik Haberleri

Hatice Başa
Elektronik Yüksek Mühendisi. Gaziantep Üniversitesinden mezun. Yeni teknolojilerle, hayatı kolaylaştıran ürünlerle ilgili. medikal ve teknik alanlarda bir çok kuruma Almanca ve İngilizce tercüme hizmeti sundu.

Araç sahiplerinin her yıl yılda iki kez olmak üzere ödemekle yükümlü olduğu vergiye Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) adı verilir. Kara taşıtlarının dışında uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtları da bu vergiye tabi olan araçlar arasında yer almaktadır.

Karayolları Trafik Kanunu’na istinaden trafik şubelerine kayıtlı bulunan motorlu taşıtlar bu vergiye tabidir. Motorlu araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra ödenmeye başlanan bu vergi, bu sicil kaydı silinene kadar ödenmeye devam eder.  Vergi miktarı motosiklet, otomobil, kaptıkaçtı, panelvan, motorlu karavanlar, arazi taşıtları vb. için motor silindir hacmi ve yaşına göre, minibüslerde sadece yaşa göre, otobüs vb. taşıtlarda oturma yeri ve yaşa göre, kamyon vb. için ise ağırlık ve yaşa göre değişir. Araçların yaşı büyüdükçe ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi azalır. Gelişmiş ülkelerde araçların vergilendirmelerinde emisyon oranları öne çıkarılmakta, yaşı ilerledikçe ödenen vergi, artan emisyonla doğru orantılı olarak büyümektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir. İlk altı ay içinde kaydı silinenler, ikinci 6 ayın vergisini, ikinci ayda kaydı silinen araçlar ise bir sonraki yıldan itibaren bu vergiyi ödemezler.

Trafik sözlüğü; trafik alanında kullanılan terim ve tanımların anlamlarını veren bir başvuru kaynağıdır. Sözlükte karşılığı verilen kelimeler, genelde trafik kanununda yapılan tanımlamaları kapsamaktadır. Kanunda tanımı bulunmayan sektörel terimlerde sözlükte yer almaktadır. Örneğin trafik ve sigorta alanında, trafik ve güvenlik alanında yer alan terimlerin de açıklamaları sözlük sayfalarında yer almaktadır. Genelde terimlerin daha içi anlaşılması amacıyla görsel, ilave açıklama ve izahlara başvurulmuştur. Trafik Sözlüğünde yer alan diğer tanımlamalar için Trafik Sözlüğü sayfasını inceleyebilirsiniz.

Trafik sözlüğüne katkıda bulunmak, öneri ve soru sormak için aşağıda yer alan formu kullanabilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
- Reklam -

Trafik Haberleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Sorgulamalar