10.7 C
Ankara
Perşembe, Mart 28, 2024

Ehliyet Sınavı Takvimi 2016

Trafik Haberleri

2016 yılı ehliyet sınav tarihleri her yılın başında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirleniyor. Bu yılki sınav takvimine göre ilk üç sınav gerçekleştirildi. İlk üç sınavın ardından yılın 4. sınavı 27 Ağustos Cumartesi tarihinde yapılacak. Bu sınavın başvuru ücretleri ise 18 Temmuz – 12 Ağustos tarihlerinde yatırılacak. Yılın 5. sınavı ise 8 Ekim Cumartesi günü yapılacak. Adaylar bu sınavın ücretlerini 29 Ağustos ile 19 Eylül tarihleri arasında yatıracaklar. Yılın 5. ve son sınavı ise 10 Aralık Cumartesi günü yapılacak ve adaylar bu sınavın giriş ücretlerini 12 Ekim ile 15 Kasım tarihleri arasında yatıracaklar. Ehliyet Sınavı Takvimi 2016 aşağıdaki grafikte yer almaktadır.

Sınavlarda Hangi Konudan Kaç Soru Sorulacak?
Ehliyet sınavlarında adaylara farklı konulardan sorular sorulacak ve bu sorulara doğru cevaplar vermeleri bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek ve 60 dakika sürecek sınavlarda adaylar; İlk Yardım’dan 13, Trafik ve Çevre’den 27, Araç Tekniği’nden 10 soruya doğru yanıt vermeye çalışacak. Toplamda adaylara 50 soru yöneltilecek.

1202245475782

Ehliyet Alabilmek İçin Gereken Şartlar

Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının belirli şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet alabilmek için 16 yaşını tamamlamış olmak şartı bulunuyor. Bunun yanında A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler için 18 yaşını, A sınıfı ehliyet için ise 20 yaşını bitirmiş olmak zorunluluğu bulunuyor. C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyetler için 21 yaşını, D ve DE sınıfı ehliyetler için ise 24 yaşını bitirmiş olmak zorunluluğu var.

Diğer taraftan A sınıfı ehliye almak isteyen adayların en az 2 yıllık A2 sınıfı ehliyeti, C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet almak isteyenlerin B sınıfı, BE sınıfı ehliyet alacakların B sınıfı, CE sınıfı ehliyet alacakların C sınıfı, C1E sınıfı ehliyet alacakların C1 sınıfı, DE sınıfı ehliyet alacakların D sınıfı, D1E sınıfı ehliyet alacakların ise D1 sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okulu, astsubay meslek yüksekokulu ve astsubay temel kursunda eğitim gören veya buralardan mezun olanlar ile üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar bakımından “A”, “C”, “D” ve “D1” sınıfı sürücü belgesi için birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen yaş şartı 20 olarak uygulanır ve bu maddede öngörülen deneyim şartı aranmaz.

Yukarıda belirttiğimiz şartların yanında; M, A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C ve F sınıfı ehliyet alacakların en azından ilkokul düzeyinde eğitim almış olmaları, pratisyen ve uzman tabiplerden sürücü olabileceğine dair sağlık raporu, sabıkası bulunmadığına dair dilekçeyi MTSK’ya vermek, daha önce sürücü belgesi süresiz elinden alınmamış olmak, son 6 ay içinde cepheden çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafın Özel MTSK müdürlüğüne teslim edilmesi, nüfus cüzdanı fotokopisinin MTSK’ya teslim edilmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra yabancı uyruklu kursiyeler için ise; pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi, öğrenim vizesinin bulunması ya da Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgah izninin veya öğrenim vizesinin olması,öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi, pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt esnasında Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi ve son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi gerekmektedir.

- Reklam -

Trafik Haberleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Sorgulamalar