3.2 C
Ankara
Salı, Mart 19, 2024

Yol Çizgi Boyası

Trafik Haberleri

Yol Çizgi Boyası
Yol Çizgi Boyası
Yol Çizgi Boyası trafik işaretlemelerinde kullanılmak amacıyla özel olarak üretilmektedir. Yol çizgi boyaları özel bileşenleri sayesinde uygulamanın yapıldığı yerde uzun süre kalmak üzere tasarlanmış, kolay yıpranmayan, görüş üstünlüğü sağlayacak şekilde üretilmektedir. Kauçuk modifiyeli alkid esaslı, mma akrilik esaslı ve su bazlı olmak üzere faklı formüllerle üretilmektedir. Yol çizgi boyalsı açık ve kapalı alanlarda yatay ve düşey trafik işaretlemelerinde kullanılır. Tek kompenatlı yol çizgi boyaları, çift kompenantlı yol çizgi boyaları, üç kompenantlı yol çizgi boyaları, termoplastik yol çizgi boyaları olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Yol Çizgi Boyası Çeşitleri

Tek kompenantlı yol çizgi boyaları kendi içinde; Kauçuk modifiyeli alkid esaslı, MMA Akrilik esaslı, su bazlı yol çizgi boyaları olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır.

Çift kompenantlı yol çizgi boyaları kendi içinde; serme çift kompenantlı, serpme çift kompenantlı, profil atlatma çift kompenantlı yol çizgi boyası olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır.

Üç kompenantlı yol çizgi boyaları kendi içinde; Likit-Katı 1:1 Çift Kompenantlı, Likit-Likit 1:1 Üç Kompenantlı, 98:2 Çift Kompenant yol çizgi boyası olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır.

Termoplastik yol çizgi boyaları kendi içinde; Sprey termoplastik, serme termoplastik, extrude termoplastik olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır.

Yol Çizgi Boyası Nasıl Uygulanır ?

Yol çizgi boyalarının uygulama çeşitleri üretim tiplerine göre farklılık gösterir. En yaygın şekilde kullanılan soğuk yol boyası (tek kompenantlı çizgi boyaları) en iyi airless (havsız veya pnömatik makina) ile, alternatif olarak fırça ve rulo ile uygulanabilir. Çift kompenantlı yol boyaları; serme veya serpme yöntemiyle, profil atlatma makinasıyla ve uygun diğer ekipmanla uygulanır. Termoplastik boyalar ise sıcak uygulamaya izin veren sağlayan kazanlı tip makianalarla uygulanır.

Ne Kadar Yol Çizgi Boyası Kullanılır?

En çok sorulan sorulardan birisi de uygulama yapılacak alandaki boya sarfiyatıdır. Boyanın cinsi sarfiyatı belirleyen ilk etkendir. Tek kompenantlı boya ile çift kompenantlı boyanın sarfiyatı farklılık gösterir. İkinci etken uygulama yapılacak alanda istenilen kalınlıktır. İstenilen film miktarı kalınlaştıkça harcanan boya miktarı artar. Ayrıca boya sarfiyatı uygulama yapılacak yere göre de değişiklik gösterir; örneğin soğuk yol boyası ile duvar uygulamalarında tek kat için yaklaşık 300-400 gr/mt2 arası, araç park yeri çizgilemede ise yaklaşık 500-600 gr/mt2 boya sarfiyatı olmaktadır.

Uygulama Şartları Hakkında

Yol boyası uygulamasının uzun ömürlü olması için temel dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Öncelikli olarak zeminin kuru ve nemli olmaması, zeminde kum, taş, çamur gibi boyanın zemine tutunmasını engelleyecek malzemenin olmaması, yine zeminde yağ, zift, asit gibi çözücülerin olmaması, hava durumunun aşırı rüzgarlı olmaması gibi koşullar aranır.

- Reklam -

Trafik Haberleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Sorgulamalar