-0.5 C
Ankara
Çarşamba, Ocak 29, 2025

Trafikte Takip Mesafesi

Trafik Haberleri

Trafikte Takip Mesafesinin tanımı şu şekildedir; Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar. Örneğin, 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 45m. dir.

Takip mesafesi aynı zamanda, takip eden aracın 2 saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır. Bu sürenin tespitinde, 88-89 yöntemi kullanılır. (Bu sayılar aralıksız söylendiğinde aradan iki saniye geçmektedir.

Kol ve grup halinde araç kullananlar, araçları arasında diğer araçların güvenle gidebilecekleri açıklıklar bulundurmak zorundadırlar. Bu açıklıkların ölçüsü takip mesafesinden az olamaz.
Tehlikeli madde taşıyan araç sürücüleri, yerleşim yerleri dışında diğer araçları 50 m. den daha yakın takip edemezler.

Bu bilgiler dışında öğrenmek istediğiniz diğer trafik kurallarını ilgili başlığı ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.

- Reklam -

Trafik Haberleri

1 Yorum

  1. ”TAKİP MESAFESİ” sözü kaldırılmalıdır !.. Bu eskimiş ve değişmiştir (en azından Avrupa’da). Birden zamanı ve trafiği durdurup aracımızdan inerek aradaki mesafeyi ölçmemiz mümkün değildir. Bu nedenle. mesafe yerine ” TAKİP ZAMANI KURALI” denmelidir. Önümüzdeki araç herhangi bir noktadan (ağaç yanı , taş, leke, direk V.S) geçtikten sonra (SEKSENSEKİZ, SEKSEN DOKUZ) sözcüklerini, yüksek sesle söylemeliyiz. Bu söylemimiz bittikten sonra bizim aynı noktaya gelmemizi sağlamalıyız. Bu iki saniye, yani takip zamanıdır. İnternette, TV de, kamu spotu, reklam v.s; her yerde ve her fırsatta bu kural hatırlatılmalıdır.. Peki bu yeter mi?… Asla… Trafik görevlilerinin bu güne kadar yakın takip için yazılmış kaç ceza olduğuna bakmalarını öneririm. HATALI SOLLAMA, ZİNCİRLEME KAZA gibi kaç çeşit kaza yakın takip olmadan gerçekleşmiştir? Yol yayanın mıdır? Elbette… çünkü onların ehliyetleri yoktur. Sakat, dalgın, çocuk olabilirler. Peki ben onlara yol verirken arkamdaki yakın takip yapanı nasıl durdura bilirim? Her yerde kameraların , polislerin, hatta vicdanlı sürücülerin bu ihlalleri tespit etmesı çok kolaydır. Cezası da ”canlara malolan ihmal” olarak nitelenmeidir. 1966 yılından bu yana ehliyetli bir sürücü olarak ülkemde ki sürücülerin % 70 inin yakın; %10 unun ise çok yakın takip ettiklerini iddia ediyorum. Bu kural çok iyi uygulanırsa, savaşlarda kaybettiğimiz şehitlerimizin sayısına yakın masum canları kurtara biliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Sorgulamalar