Türklerin milli meslekleri sayılması istendiğinde galericilik veya diğer bir tanımla araç alım satımı mutlaka ilk sırada yer alacaktır. “Araba sevdası” ile başlayan bu serüven günümüzde bireysel bazda araç alım satımı ile uğraşanlardan otomotiv plazalarına kadar uzanan büyüklükte farklı ticari faaliyetleri kapsamaktadır. Araç alım satımı sektörünün uzun yıllar boyunca kontrolsüz olarak devam eden süreci, sektörün standartlarını belirlemek, çalışanların ve işverenlerin eğitim düzeyini yükseltmek, oto alım satımın bir meslek olarak yeterliliklerin belirlenmesi amacıyla sürdürülen çalışmaların sonucunda çıkarılan yönetmeliklerle kontrol altına alınmaya çalışıldı. Günümüzde artık yasal zorunluluklarla sınırları belirlenmiş, meslek olarak tanımlanmış bir motorlu kara taşıtları alım satım danışmanı ve sorumlusu tanımı bulunmaktadır. Şimdi başta sorduğumuz soruya geri dönelim; galericilik belgesi nasıl alınır ? Bu sorunun cevabını aşağıda adım adım vermeye çalışacağız.
Bir Kişi En Fazla Kaç Araç Alıp Satabilir ?
Bireysel olarak yaptığınız araç alım satım işini artık yerleşik bir adreste yapmak istiyorsunuz, peki nereden başlayacaksınız? Öncelikle bireysel olarak yapabileceğiniz araç ticaretinin kapsamını öğrenmeniz gerekiyor. Herhangi bir vergi kaydı bulunmayan şahıslar bir yıl içerisinde en fazla 3 adet aracın alım ve satımını yapabilirler. Devlet benim aldığım arabanın sayısına ne karışıyor, mal edinme özgürlüğüm var diyenler için cevap; istediğiniz kadar araç alabilirsiniz. Fakat aldığınız araçları aynı yıl içerisinde satmanız için sınır getirilmiş bulunuyor. Bütün bu şartları nereden öğrenebiliriz diyorsanız, İkinci El Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik için mevzuat sitesine göz atabilirsiniz.
Bir Yıl İçerisinden 3 ten Fazla Araç Satmanın Cezası Nedir ?
Bir yıl içerisinde üç adetten fazla araç alıp satmışsanız ikinci el taşıt ticareti yapıyor oluyorsunuz. Bu durumda vergi dairesi hakkınızda cezai işlem uygulayabilir. Öncelikle elde ettiğiniz kardan gelir verginizi beyan etmediğiniz için gelir vergisi ödemeniz gerekecek. Ayrıca vergi mükellefi olarak kayıt açtırmadığınız için de ceza kesilecektir. İlave olarak satışını yaptığınız araçlarda fatura kesmediğiniz için de ayrıca ceza ödemeniz gerekir.
Galeri Açmak İstiyorum, Nereden Başlamalıyım ?
Şimdi maddeler halinde galericilik için gerekli şartları sıralayalım;
1- En Az Lise Mezunu Olmak; eğitim durumunuz galeri açabilmek için ön şartlardan bir tanesi. Peki çevrenizde ilk okul veya ortaokul mezunu olup galericilik yapanlar var, onlar nasıl yapıyor? Birinci seçenek, 15.08.2020 tarihinden önce 2. el araç ticareti yaptığını belgeleyebilen kişilerde lise mezuniyeti şartı aranmamakta. İkinci seçenek ise yetki belgesi olan başka bir kişi üzerinden araç ticaretine devam etmektedir.
2- 18 Yaşından Büyük Olmak
3- İflas Etmemiş Olmak; veya iflas etmiş olsa bile İİK da belirtilen şartlara göre itibarının yerine gelmiş olması
4- Konkordato Talebinde Bulunmamış Olmak
5- Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış olmak; veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,
6- Galericilik Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmak; Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularından en az birinin Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 belgesine sahip olması gerekir. Bu belgeyi Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarından sınava girerek alabilirsiniz. Galericilik Belgesi veya diğer adla Oto Alım Satım Belgesi almak için tıklayabilirsiniz.
Bu Belgeleri Tamamladık, Şimdi Ne Yapacağız?
Yazımızın konusu galericilik belgesi nasıl alınır ? olduğu için belgeyi alıncaya kadar bütün süreçleri birlikte anlatmaya devam edeceğiz. Bu aşamaya kadar olan belgeleri hazırladıktan sonra sıra vergi mükellefi olmaya geldi. Bu aşamada şahıs işletmesi veya tüzel kişi olarak vergi kaydınızı oluştururken oda veya meslek örgütüne kaydınızı da yapmanız gerekiyor.
İş yerini açacağınız ilçe belediyesinden işyeri açma ve çalışma ruhsatınızı da alırken faaliyet alanları arasında mutlaka ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması gerekmektedir.
Son aşamada başvurunuzu https://ietts.gtb.gov.tr/ üzerinden yaptıktan sonra gerekli belgeleri yüklemeniz gerekecektir. İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sisteminin yönlendirmesi ile birlikte galericilik belgenizi almış olacaksınız.